ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Νίκος Χριστοδουλίδης: Όσα γνωρίζουμε για τον νέο πρόεδρο της Κύπρου

Στην ηλικία των 49 ετών ο Νίκος Χριστοδουλίδης εκλέγεται Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και γίνεται ο πρώτος πολύτεκνος Αρχηγός του Κράτους. 

Δέσποινα Άσπρου

Με χαμόγελα ευτυχίας και συγκίνησης αντιμετώπισε τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος μετά μια ιδιαίτερα απαιτητική για εκείνον περίοδο, αναδείχθηκε πρόεδρος της δημοκρατίας.

Πιο συγκεκριμένα, με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, ο κύριος Νίκος Χριστοδουλίδης λαμβάνει 51.91%%(204.633 ψήφους), ενώ ο κύριος Μαυρογιάννης το 48.09%(189.592 ψήφους).

Ποιος όμως είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης και τι γνωρίζουμε γι' αυτόν; Γενημένος στην Γεροσκήπου το 1973, είναι το μικρότερο παιδί του Φοίβου και της Αικατερίνης Χριστοδουλίδη. Αδέρφια του είναι η Χρίστια, ο Μαρίνος και ο Σάββας, που δυστυχώς έφυγε από τη ζωή το 2015. Ξεκινά την ημέρα του με πρωινό περπάτημα ή ποδηλασία, ακούγοντας ελληνική μουσική. Αγαπημένο το τραγούδι "Η επιμονή σου" της Ελεονώρας Ζουγανέλη. Ο καφές που του αρέσει είναι το εσπρέσο, ενώ δεν μπορεί να αντισταθεί στα όσπρια. Όσον αφορά στα γλυκά, έχει μια ιδιαίτερη προτίμηση στις κρεμ μπρουλε. Παντρεμένος από το 2001 με την Φιλίππα Καρσερά, φαίνεται να βρήκε ό,τι επιθυμούσε. Σε διάφορες συνεντεύξεις του, έχει αποκαλύψει ότι χαλαρώνει με οικογενειακές στιγμές στο σπίτι μαζί με τις γυναίκες της ζωής του, ενώ παρά το ότι αγαπά να παρακολουθεί ποδόσφαιρο, λέγεται πως είναι πολύ καλός στο μπάσκετ. Η μέρα του τελιώνει διαβάζοντας ένα βιβλίο. 


Πέρα από τις ήρεμες οικογενειακές στιγμές, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει παραδεχτεί πως λατρεύει την ανάγνωση βιβλίων, ενώ ο ίδιος έχει παραδεχτεί ότι στο σπίτι του έχει 5 με 6 χιλιάδες τόμους βιβλία, εκ των οποίων τα πλείστα είναι σε κιβώτια λόγω έλλειψης χώρου.

Μια από τις μεγάλες του αγάπες είναι το μπάσκετ, ενώ ο ίδιος λατρεύει να παρακολουθεί ποδόσφαιρο.

Τα πρώτα χρόνια
Τα παιδικά χρόνια του νέου προέδρου της Δημοκρατίας στην επαρχία Πάφου ήταν όμορφα, καθώς όπως παραδέχτηκε στην εκπομπή "Όμορφη μέρα" οι γονείς του μπορεί να απουσίαζαν πολύ από το σπίτι λόγω της εργασίας τους και στην ουσία τον μεγάλωσε η μεγαλύτερη αδερφή του, ωστόσο το αίσθημα της αγάπης κυριαρχούσε πάντα στο σπίτι. "Ήμουν ο πιο μικρός της οικογένειας... εκείνο που λέω συχνά στα παιδιά μου είναι ότι μεγάλωσα σε μια οικογένεια που ανήκε στην μεσαία τάξη, χωρίς ποτέ να τα έχουμε όλα. Ποτέ δεν νιώσαμε ότι μας έλειπε τίποτα. Αυτό ήταν ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μου έμαθαν οι γονείς μου και προσπαθώ να το μεταφέρω και στις κόρες μου", αποκάλυψε στην ίδια εκπομπή, προσθέτοντας: "Εκείνο που πάντα θυμάμαι όταν αναπολώ τα παιδικά μου χρόνια είναι το αίσθημα ότι ποτέ, μα ποτέ, δεν νιώσαμε ότι μάς έλειψε κάτι".


Σε σπάνιο στιγμιότυπο με την μητέρα του ο Νίκος Χριστοδουλίδης στο παρελθόν.

Φοιτητική ζωή και επαγγελματικά βήματα
Αποφοιτώντας από το σχολείο, η μεγάλη του αγάπη για την ιστορία τον οδήγησε να σπουδάσει στην Αμερική. Κληθείς να σχολιάσει τον λόγο που επέλεξε τις ΗΠΑ, αποκάλυψε πως εκεί ζούσε ο αδερφός του, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν μερικά χρόνια. "Δικαιώθηκα, ήταν το στήριγμά μου. Ήταν αυτός που με βοήθησε να ανταπεξέλθω". "Στις ΗΠΑ, υπάρχει το αμερικανικό όνειρο ότι μπορεί ο οποιοσδήποτε να έχει τις ευκαιρίες του να ονειρευτεί και να πραγματοποιήσει τα όνειρά του. Ήταν δύσκολο, υπό την έννοια ότι ερχόμαστε μόνο μια φορά τον χρόνο. Εμείς μιλούσαμε μόνο μια φορά την εβδομάδα... είχα όμως το πλεονέκτημα γιατί είχα κοντά τον αδερφό μου και την οικογένειά του" πρόσθεσε ο ΄ίδιος αναφερόμενος στα φοιτητικά του χρόνια.


Μαζί με τον αδερφό του που έφυγε από τη ζωή.

Ρίχνοντας μια ματιά στο βιογραφικό του σημείωμα, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πως είναι ένας άνθρωπος που λατρεύει να μαθαίνει νέα πράγματα, και να διαβάζει όσο πιο πολύ μπορεί. Κάτοχος Πτυχίου Πολιτικών Επιστημών, Οικονομικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης, Queens College, με μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και επίσης κάτοχος Διδακτορικού από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποδεικνύει πως οι γνώσεις και οι βάσεις του, είναι γερές.

Υπήρξε διπλωμάτης καριέρας από το 1999 μέχρι το 2018. Σε αυτό το διάστημα υπηρέτησε, ανάμεσα σε αλλά, ως Γενικός Πρόξενος στην Υπάτη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Αναπληρωτής Αρχηγός Αποστολής της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και Εκπρόσωπος Τύπου της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες.

Διετέλεσε επίσης Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας (2013-2018) και ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος (2014-2018). Την 1η Μαρτίου το 2018 διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών, θέση που κατείχε μέχρι την παραίτηση του στις 11 Ιανουαρίου το 2022.

Πέραν όμως από αυτά ορίστηκε και ως Ειδικός Επιστήμονας και Λέκτορας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου μεταξύ 2007 και 2010 στο γνωστικό αντικείμενο Ιστορία του Μεταπολεμικού Κόσμου. Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων «Σχέδια Λύσης του Κυπριακού, 1948-1978» (2009), “Οι Σχέσεις Αθηνών – Λευκωσίας και το Κυπριακό, 1977–1988» (2013) και “Οι Γεωπολιτικές Πραγματικότητες στα Σχέδια Λύσης του Κυπριακού (1948-1978)” (2021).

Προσωπική ζωή
Επιστρέφοντας τώρα στην προσωπική του ζωή, η δυσκολότερη γι' αυτόν περίοδος της ζωής του ήταν όταν σε μικρό χρονικό διάστημα έχασε αρχικά τους γονείς του και μετά, τον αδερφό του.Μιλώντας στην εκπομπή «Όμορφη Μέρα» αποκάλυψε: «Ήταν δύσκολο και γίνεται ακόμη πιο δύσκολο με χιλιάδες ερωτήματα γιατί… πρώτος έφυγε ο πατέρας μου και η μητέρα μου τον ακολούθησε γιατί πιστεύω ότι ήταν τόσο δεμένοι. Μετά έχασα τον αδερφό μου που ζούσε στις ΗΠΑ… ενημερωθήκαμε μέσω τηλεφωνήματος... Σκεφτόμουν δύο πράγματα: ευτυχώς που οι γονείς που δεν ζούνε, θα ήταν τρομερά δύσκολο να θάψουν το παιδί τους. Το δεύτερο ήταν μια υπόσχεση: ότι θα είμαστε ακόμη πιο κοντά με την οικογένειά του και χαίρομαι που έχουμε πολύ στενούς δεσμούς... Τα παιδιά μας μιλούν σχεδόν καθημερινά. Μέσα από αυτό βλέπεις στο τέλος της ημέρας ποια είναι τα σημαντικα΄ της ζωής, τις προτεραιότητες που πρέπει να έχουμε...".

Με την Φιλίππα Καρσερά γνωρίστηκαν το 1999, όταν ως νέοι ακόλουθοι προσλήφθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών, με την ίδια να τονίζει σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε πως «αυτό που ξεχώρισα πρώτα στον Νίκο ήταν το πόσο ευγενικός και χαμογελαστός ήταν, αλλά και πόσο ανήσυχο πνεύμα». Αναφερόμενος στην γνωριμία τους, σε κοινή τους συνέντευξη στον Τάσο Τρύφωνος, ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποκάλυψε: "Υπήρξε από την πρώτη στιγμή συμπάθεια και όσο γνωρίζαμε ο ένας τον άλλον, κατάλαβα πως ήθελα να είμαι μαζί της για πάντα. Αυτό που έχουμε σήμερα αναπτύχθηκε σιγά -σιγά και για εμένα είναι μια μεγάλη ευλογία. Η Φιλίππα βρίσκεται πάντα δίπλα μου, δεν θεωρώ ότι είμαι εύκολος άνθρωπος". Δύο περίπου χρόνια μετά την γνωριμία τους οι δύο τους ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου και μαζί έχουν αποκτήσει τέσσερις κορούλες, τις οποίες από κοινού λατρεύουν. Ο λόγος για την Ιωάννα, την Αικατερίνη, τη Δέσποινα-Μαρία και τη Φοίβη, με την πρώτη να έχει μετακομίσει πρόσφατα στην Γαλλία για να ακολουθήσει τα βήματα των γονιών της, σπουδάζοντας πολιτικές επιστήμες.


Στιγμιότυπο από το παρελθόν με την κόρη του Φοίβη.

"Η οικογένεια είναι ό,τι πιο σημαντικό και έχω πολλές ενοχές... είναι δύσκολο γιατί ο χρόνος μου είναι πολύ περιορισμένος... Το κάθε παιδί έχει τις δικές του ανάγκες, πρέπει ο χρόνος να είναι ποιοτικός", παραδέχεται ο ίδιος.


Κληθείς να σχολιάσει αν του έχει λείψει ένας γιος, ο Νίκος Χριστοδουλίδης απαντά αρνητικά.

Αναφερόμενος στο πώς αισθάνεται που η 18χρονη κόρη του Ιωάννα έφυγε για σπουδές, έχει δηλώσει: "Προσωπικά νιώθω πολύ περίεργα, είναι η πρώτη φορά που φεύγει ένα παιδί από το σπίτι. Είμαστε συνεχώς στα τηλέφωνα - κυρίως η Φιλίππα. Είναι περίεγο το αίσθημα, για εμένα κυρίως το βράδυ και το πρωί". Ο ίδιος, έχοντας τέσσερις κόρες και μια γυναίκα στο σπίτι, νιώθει απολύτως ευλογημένος.


Φωτογράφιση της οικογένειας το 2017.


Η μεγαλύτερη κόρη του Νίκου Χριστοδουλίδη και της Φιλίππας Καρσερά, είναι σίγουρα από τις πιο θερμές υποστηρίχτριες του υποψήφιου προέδρου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που αυτή ήταν που πρότεινε την υποψηφιότητα του πατέρα της λέγοντας: «Αρχικά να πω είναι τιμή μου είχα την ευκαιρία να προτείνω τον μπαμπά μου, κάποιον που αγαπώ και θαυμάζω αρκετά. Κάποιον που πέρα από το ότι είναι η κόρη του, θαυμάζω όχι μόνο γιατί είναι πατέρας μου αλλά γιατί έχει αξίες, είναι ικανός και όπως λέει ο ίδιος είναι ένας σύγχρονος ηγέτης με πλούσιο βιογραφικό που εμπιστεύομαι» και πρόσθεσε Ακόμη και αυτοί που δεν το στηρίζουν να ξέρουν ότι είναι ένας πρόεδρος που τους ενώνει όλους».


Περήφανος και ιδιαίτερα ευτυχισμένος, πόζαρε με την κόρη του Δέσποινα-Μαρία σε βραδινή τους έξοδο.

Μαζί με τις γυναίκες της ζωής του σε πρόσφατή. τους φωτογράφιση.


Η μέρα του προέδρου ξεκινά με περπάτημα ή ποδηλασία.

 Το στυλ του
Διατηρώντας την κομψή και προσεγμένη του εμφάνιση, ο Νίκος Χριστοδουλίδης φαίνεται απόλυτα μελετημένος και ιδιαίτερα προετοιμασμένος. Αν και σίγουρα οι θέσεις και οι πολιτικές πεποιθήσεις είναι αυτές που μετρούν ως την εκλογή ενός προέδρου, η εικόνα -δυστυχώς ή ευτυχώς- δεν περνάει απαρατήρητη. Ούτε και οι στυλιστικές επιλογές.  Παρατηρώντας τις εμφανίσεις του, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς πως ο νέος πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας ποντάρει κυρίως σε κλασικά κουστούμια με μοντέρνες πινελιές στις αποχρώσεις του μπλε και του μαύρου. Τα δύο αυτά χρώματα, είναι ιδιαίτερα δυναμικά και σίγουρα καθόλου τυχαία. Από πλευράς του,  το "navy blue" συμβολίζει τον ισχυρό δεσμό της φιλίας, την αφοσίωση και την αξιοπιστία - χαρακτηριστικά ιδιαίτερα σημαντικά για έναν πολιτικό, ενώ το μαύρο συνδέεται με την εξουσία και την κομψότητα. Πρόκειται για ένα μυστηριώδες χρώμα που υποδηλώνει δύναμη και εξουσία. 


Το μπλε χρώμα είναι από τις αγαπημένες επιλογές του νέου προέδρου της δημοκρατίας.


Αρκετές φορές ο Νίκος Χριστοδουλίδης στις επίσημές του εμφανίσεις, επιλέγει μοντέρνα στοιχεία.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS