ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Νόμπελ Ειρήνης 2023: Απονεμήθηκε στη φυλακισμένη Ιρανή ακτιβίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί

Μία κίνηση που θα εξαγριώσει το Ιράν.

Μαρία Καραμάνου

Η επιτροπή των Νόμπελ ανακοίνωσε ότι το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για το 2023 απονεμήθηκε στην Ιρανή ακτιβίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί, που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών και την κατάργηση της θανατικής ποινής στο Ιράν. Η επιτροπή κάλεσε το Ιράν να αφήσει ελεύθερη την Μοχαμαντί, που κρατείται στη φυλακή.

Η επικεφαλής της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ χαιρέτισε τη Μοχαμαντί ως "μαχήτρια της ελευθερίας" και ξεκίνησε την ομιλία της με τις λέξεις "γυναίκα, ζωή, ελευθερία" στα φαρσί, ένα από τα συνθήματα των ειρηνικών διαδηλώσεων κατά της ιρανικής κυβέρνησης.

Η επιτροπή κάλεσε το Ιράν να αφήσει ελεύθερη τη Μοχαμαντί και υπογράμμισε τη σημασία της ίσης μεταχείρισης και της ελευθερίας για όλους στην προώθηση της αδελφότητας μεταξύ των κρατών, σύμφωνα με τα λόγια της προεδρού της επιτροπής, Μπέριτ Ράις-Άντερσεν. Η οικογένεια της Μοχαμαντί αντέδρασε χαιρετίζοντας τη βράβευση ως στιγμή ιστορική και σημαντική στον αγώνα για την ελευθερία στο Ιράν και αφιέρωσε το βραβείο σε όλους τους Ιρανούς, ειδικά στις γυναίκες και τα κορίτσια που αποτελούν έμπνευση για όλο τον κόσμο με το θάρρος και τον αγώνα τους για την ελευθερία και την ισότητα.

«Δυστυχώς, η Ναργκίς δεν μπορεί να είναι μαζί μας για να μοιραστεί αυτή την εξαιρετική στιγμή», δήλωσε η οικογένειά της. «Όπως λέει πάντα η Ναργκίς: η νίκη δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί, αλλά είναι σίγουρη».

Η Μοχαμαντί εκτίει αυτή τη στιγμή ποινές φυλάκισης στη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης, που φθάνουν συνολικά τα 12 χρόνια, σύμφωνα με τον οργανισμό Front Line Defenders. Οι κατηγορίες σε βάρος της περιλαμβάνουν τη διασπορά προπαγάνδας σε βάρος του κράτους. Η ίδια είναι αναπληρώτρια επικεφαλής του Κέντρου Υπερασπιστών των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μιας ΜΚΟ που ιδρύθηκε από τη βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Σιρίν Εμπάντι.

Η Μοχαμαντί είναι η 19η γυναίκα που λαμβάνει αυτό το βραβείο και είναι η πρώτη μετά τη Φιλιππινέζα Μαρία Ρέσα, η οποία το κέρδισε το 2021 μαζί με τον Ρώσο Ντμίτρι Μουράτοφ. Το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο συνοδεύεται από ένα χρηματικό έπαθλο ύψους 11 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 980.000 ευρώ), θα απονεμηθεί στην τελετή που θα διεξαχθεί στο Όσλο, την 10η Δεκεμβρίου. Αυτή η ημερομηνία συμπίπτει με την επέτειο του θανάτου του Σουηδού επιχειρηματία Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος με τη διαθήκη του το 1895 θεσμοθέτησε τα βραβεία Νόμπελ.

Η Ράις Άντερσεν δήλωσε ότι το βραβείο αποτελεί πάνω από όλα αναγνώριση του σημαντικού έργου ενός ολόκληρου κινήματος στο Ιράν, με επικεφαλής τη Ναργκίς Μοχαμαντί. Τονίζει ότι ελπίζουν οι ιρανικές αρχές να αποφασίσουν σωστά και να απελευθερώσουν τη Μοχαμαντί, ώστε να μπορέσει να παραλάβει το βραβείο της τον Δεκέμβριο, κάτι που είναι η μεγαλύτερη ελπίδα τους.

Το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) δήλωσε ότι η βράβευση της φυλακισμένης ακτιβίστριας Ναργκίς Μοχαμαντί με το Νόμπελ Ειρήνης υπογραμμίζει το θάρρος και την αποφασιστικότητα των Ιρανών γυναικών.

«Είδαμε το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους απέναντι στα αντίποινα, τον εκφοβισμό, τη βία και την κράτηση», δήλωσε η εκπρόσωπος του OHCHR, Ελίζαμπεθ Θρόσελ. «Παρενοχλήθηκαν για αυτά που κάνουν ή που δεν φοράνε. Υπάρχουν όλο και περισσότερα νομικά, κοινωνικά και οικονομικά μέτρα εναντίον τους. Αυτό είναι πραγματικά κάτι που υπογραμμίζει το θάρρος και την αποφασιστικότητα των γυναικών του Ιράν και πώς αποτελούν έμπνευση για τον κόσμο».

Δείτε το βίντεο εδώ: 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS