ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Stockholm Wood City: Η Σουηδία θα χτίσει την μεγαλύτερη ξύλινη πόλη στον κόσμο

Θα ξεκινήσει η κατασκευή μιας μητρόπολης από ξυλεία στα νότια τμήματα της Στοκχόλμης το 2025.

Μαρία Καραμάνου

Οι βιώσιμες κατασκευές αρχίζουν να αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία στον χώρο των ακινήτων. Πρόσφατα, σημαντικά επιτεύγματα έχουν αναδειχθεί σε αυτόν τον τομέα. Σε λίγο διάστημα, ένα κτίριο γραφείων κατασκευάστηκε από ξύλο στη Βρετανία. Στη συνέχεια, η Ελβετία ανακοίνωσε την κατασκευή του υψηλότερου ξύλινου πύργου στον κόσμο. Τώρα, η Σουηδία καταθέτει τα σχέδια για μια πρωτοποριακή ξύλινη πόλη.

Η εταιρεία ακινήτων Atrium Ljungberg από τη Σουηδία ανακοίνωσε το επόμενο σημαντικό βήμα προς την προώθηση της βιωσιμότητας στον χώρο των κατασκευών. Συγκεκριμένα, προτίθεται να κατασκευάσει μια πόλη από ξύλο στα νότια τμήματα της πρωτεύουσας της χώρας το 2025.

Photo By @atriumljungberg On Instagram

Καλύπτοντας έκταση που υπερβαίνει τα 60 στρέμματα στην περιοχή Sickla, η νεοσύστατη πόλη με την ονομασία Stockholm Wood City θα φιλοξενεί περίπου 7.000 χώρους γραφείων, 2.000 κατοικίες και μια ποικιλία εστιατορίων και καταστημάτων. Η Atrium Ljungberg δηλώνει με βεβαιότητα ότι όταν το έργο ολοκληρωθεί, η πόλη αυτή θα αποτελεί τη μεγαλύτερη ξύλινη πόλη παγκοσμίως.

Ο σχεδιασμός της νέας ανάπτυξης θα διακρίνεται από μία φυσική αισθητική και την παρουσία ενός κομψού σκανδιναβικού στυλ, όπως αναμένεται. Παράλληλα, όμως, το έργο αυτό δεν είναι απλώς μια υπόθεση εμφάνισης. Σύμφωνα με μια μελέτη του περιοδικού Frontiers, οι κατασκευές από ξύλο μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στη μείωση του χρόνου κατασκευής και των κλιματικών επιπτώσεων των κτιρίων, κατά ποσοστό που φτάνει έως και 50%.

Photo By @atriumljungberg On Instagram

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, επί του παρόντος, το 39% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται από κτίρια και κατασκευές. Αυτό το ποσοστό θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά εάν περισσότεροι κατασκευαστές επιλέγαν ανανεώσιμες πηγές και υλικά τοπικής προέλευσης, όπως το ξύλο.

Επιπλέον, η έρευνα αποκαλύπτει ότι τα κτίρια από ξύλο επηρεάζουν θετικά την ποιότητα του αέρα, μειώνουν το άγχος, αυξάνουν την αποτελεσματικότητα και αποθηκεύουν διοξείδιο του άνθρακα κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Άλλοι λόγοι περιλαμβάνουν την υψηλή αυτονομία, την αποθηκευτική δυνατότητα και την συνεργατική ενέργεια, συμβαδιζοντας με την εθνική στρατηγική της Σουηδίας για την ενέργεια. Αυτό το προορισμένο πρότζεκτ επιπλέον θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας στα νότια περίχωρα της Στοκχόλμης, ελαττώνοντας τους χρόνους μετακίνησης.

Photo By @atriumljungberg On Instagram

Οι πρώτες κατασκευές της Wood City αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από το 2027. Σε παράλληλο χρονικό πλαίσιο, ο ξύλινος πύργος Supertall Rocket & Tigeli στην Ελβετία προγραμματίζεται να ανοίξει το 2026. Το ύψος των 100 μέτρων αυτής της ξύλινης κατασκευής θα το καθιστά το ψηλότερο οικιστικό πύργο στον κόσμο, ξεπερνώντας τον προηγούμενο αναφοράς κτίριο Mjøst ύψους 85 μέτρων στη Νορβηγία.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS