ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Τα μέτρα που πρότειναν για την διασπορά του ιού

Πώς επηρεάζεται το άνοιγμα τω σχολείων και η εστίαση

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Του Ανδρέα Κόκκινου

Κρίσιμη μέρα η σημερινή (Τρίτη 4/1) σε ότι αφορά τον καταρτισμό της στρατηγικής που θα θέσει υπό έλεγχο την διασπορά του ιού στην κοινότητα, καθώς και των νέων μέτρων που θα μεταφερθούν για να «κλειδώσουν» στο αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο.

Η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας έφερε στο φως πάνω από 5.000 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά την ίδια ώρα που οι νοσηλευόμενοι έσπασαν το φράγμα των 200, εκ των οποίων οι 75 σε σοβαρή κατάσταση. Οι αριθμοί και τα δεδομένα που έχουν ενώπιον τους οι ειδικοί δεν αφήνουν περιθώρια για περαιτέρω χρονοτριβή στη λήψη αποφάσεων με την αυστηροποίηση των μέτρων να θεωρείται πλέον επιβεβλημένη και δεδομένη.

Οι άξονες της αυστηροποίησης προκύπτουν μέσα από τους χώρους και τις δραστηριότητες όπου έχει παρατηρηθεί η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας αλλά και της Μονάδας Ιχνηλάτησης.

Ανοίγουν ή όχι τα σχολεία;

Όπως αναφέρθηκε και χθες σε δηλώσεις μελών της επιστημονικής ομάδας, πρόθεση τους είναι σε ιδανικό σενάριο να μετατεθεί η επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες τουλάχιστον κατά μία εβδομάδα (δηλαδή αντί για 10/1 να πάει 17/1). Παρά την σωρεία κρουσμάτων που είχε εντοπιστεί σε σχολικές μονάδες ακόμα και πριν την έξαρση και την εκτόξευση των περιστατικών της τελευταίας εβδομάδας, τέτοιο ενδεχόμενο δημιουργεί αλυσίδα εξελίξεων που σχετίζονται με εξετάσεις τετραμήνου, διδακτέα ύλη και χαμένο διδακτικό χρόνο. Από την άλλη άνοιγμα των σχολείων ενδέχεται να δημιουργήσει μεγάλη ροή κρουσμάτων -κάτι που ανέφερε και ο Δρ Καραγιάννης- δυσκολεύοντας την ομαλή λειτουργία τους αφού θα πρέπει συνεχώς να αυτό περιορίζονται κρούσματα και επαφές.

Εστίαση και διασκέδαση - Από κέρφιου και λουκέτο μέχρι μείωση των αριθμών και τεστ

Πιο συγκεχυμένη φέρεται να είναι η κατάσταση σχετικά με τους χώρους εστίασης και ιδιαίτερα τα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης. Το πιο κοντινό σενάριο αφορά τη μείωση του μέγιστου αριθμού ατόμων που θα μπορούν να παρευρεθούν ταυτόχρονα σε υποστατικά -κάτι που θα ισχύσει και για τις συναθροίσεις σε οικίες- όμως σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής προκρίνουν το κλείσιμο των μαγαζιών -μέχρι τις 00:00 ή 01:00 τα μεσάνυχτα- μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση. Φυσικά ενδεχόμενη απόφαση για κλείσιμο ή αλλαγή στο ωράριο αναμένεται να φέρει αρκετές αντιδράσεις.

Μειώνεται η καραντίνα; - Υπό τον φόβο των Φώτων

Όπως ανέφεραν τόσο η Δρ Ζωή-Δωροθέα Πανά όσο και ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης επί τάπητος αναμένεται να τεθεί το σενάριο μείωσης της καραντίνας κρουσμάτων και επαφών στις 5 από τις 10 ημέρες. Αυτό φέρεται να προκύπτει από την πρόσφατη απόφαση του CDC που έγινε πραγματικότητα στις ΗΠΑ αφού τα κρούσματα πλέον φαίνεται να εμφανίζουν πιο ήπια συμπτωματολογία, με την πλειοψηφία αυτών να μην μεταδίδει μετά τις 5 ημέρες.

Οι εορτασμοί των Θεοφανίων δεν αναμένεται να έχουν την αίγλη του παρελθόντος αφού σύσταση των επιστημόνων θα είναι να απαγορευθεί η παρουσία πιστών και ο καθιερωμένος Αγιασμός Υδάτων με σκοπό να μην υπάρξει συνωστισμός.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS