ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

«Όλες μας», Λύο Καλοβυρνάς

Ένα βιβλίο μανιφέστο εναντίον της γυναικοκτονίας και κάθε μορφής βίας.

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

«Όλες μας», Λύο Καλοβυρνάς

Εκδόσεις Gutenberg

Σελ. 291

Διαβάστε ένα απόσπασμα εδώ.

Ξεκινώντας την ανάγνωση μ' άρεσε ο τρόπος που αρχίζει με την παρουσίαση των γυναικών, των πρωταγωνιστριών της ιστορίας του. Ο τρόπος αυτός αλλά και στη συνέχεια ο όλος χειρισμός της παρουσίασης των γεγονότων, των προβληματισμών, των δικών του προσωπικών συζητήσεων με τον ίδιο του τον εαυτό για τη δικιά του ιστορία να εγκιβωτίζεται περίτεχνα μέσα στο όλο σαν να εναγκαλίζεται και αυτός ο ίδιος από τους χαρακτήρες των γυναικών που ίδιος δημιούργησε, εξηγείται από την ιδιότητα του συγγραφέα ως ψυχοθεραπευτής.

Το «Όλες μας» είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο που αφορά όλες και όλους. Κάποιοι θα το αγαπήσουν για την ιδιαιτερότητά του και κάποιοι άλλοι, πολύ πιθανό, θα το μισήσουν.»

Το υπερφυσικό στοιχείο που υπάρχει στο βιβλίο λειτουργεί σαν ο από μηχανής Θεός στην ιστορία  που σκοπό έχει να αφανίσει κάθε έγκλημα, τη βία, τις γυναικοκτονίες, τον εκφοβισμό. Έχει το ρόλο του εξολοθρευτή κάθε κακοποιητή. Θέλοντας να αποκαταστήσει την ηθική τάξη, να φέρει την ισορροπία, τη γαλήνη αυτοδικεί και εκδικείται. Προβληματίζει: Κι είναι αυτός η μόνη λύση για την κατάπαξη αυτών των εγκλημάτων; Έχει τη δύναμη η ανθρωπότητα να αντεπεξέλθει αυτών το θεμάτων χωρίς τη συμβολή του υπερφυσικού; Η αλήθεια είναι πως χωρίς αυτό, το υπερφυσικό, και χωρίς τις αντικρουόμενες σκέψεις των ηρωίδων του και όλη την εσωτερική μάχη που εμείς ακούμε δυνατά θα είχαμε εννοείται μιαν άλλη ιστορία που πολύ πιθανόν να μη συζητούσαμε γι αυτήν αυτή τη στιγμή.

Έχουμε ένα βιβλίο με πρωτότυπη δομή. Χωρίς κεφάλαια. Οι ιστορίες αλληλοσυνδέονται, η επόμενη πηγάζει, γεννιέται από την προηγούμενη με ορατές και ενίοτε αόρατες αφορμές που διαπιστώνουμε εκ των υστέρων. Υπάρχει ένας μαγικός τρόπος που εκτυλίσσεται η εξιστόρηση και αναπτύσσεται η μυθοπλασία μέσα στην πραγματικότητα. Ανάμεσα στη ροή του παρεμβάλλονται ονόματα γυναικών, όπου σημειώνεται η ηλικία τους, ο τόπος και ημερομηνία που πρόσφατα έχουν κακοποιηθεί θανάσιμα, σαν φόρος τιμής στη μνήμη τους, σαν αφορμή για να δώσει τραγικές εικόνες με την καταπληκτική γραφή του που ξεσηκώνει αισθήματα πόνου, αγανάκτησης και θυμού. Σαν γροθιά στο στομάχι που υπενθυμίζει τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε, τα εγκλήματα οικογενειακής βίας που καθημερινά βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας όταν πια είναι αργά, κι αυτά που συμβαίνουν κατ’ εξακολούθηση μα μένουν κρυφά για πολλούς και διάφορους λόγους. Υποβάλλεται μ’ αυτό τον τρόπο στο κείμενο, στην ιστορία του, συνεχώς η αίσθηση της γυναικείας αδυναμίας μπροστά στην ανδρική οργή και επιθετικότητα

Στην αφηγηματική ροή, πρωτοπρόσωπη και γραμμική που εναλλάσσεται μεταξύ των χαρακτήρων της ιστορίας με παρεμβολές από τον ίδιο τον συγγραφέα, υπάρχει πάντα παράλληλα από το σώμα της ιστορίας ένας συνεχής προβληματισμός για όσα συμβαίνουν γύρω μας, όσον αφορά τη βία κατά των γυναικών και όχι μόνο, και για το πως καλούμαστε, αν αυτό συμβαίνει, να αντιδράσουμε. Αντιδρούμε; Αντιδρούμε με μέτρο; Η βία αφορά όλους; Είναι όλοι οι άνδρες το ίδιο και είναι δίκαια η γενίκευση; Και οι φωνές; Και η καταδίκη τους;

Το «Όλες μας» είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο που αφορά όλες και όλους. Κάποιοι θα το αγαπήσουν για την ιδιαιτερότητά του και κάποιοι άλλοι, πολύ πιθανό, θα το μισήσουν. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσής του, ομολογώ πως εγώ βρισκόμουν σε ένα συνεχή διάλογο με τον εαυτό μου. Κάποιες στιγμές με κέρδιζε και κάποιες άλλες με έχανε μα, πρέπει να πω πως κλείνοντας το ένιωσα πως τελικά άξιζε τον χρόνο που του αφιέρωσα. Πήγα πίσω το μετροφύλλισα διαβάζοντας ξανά αρκετές στιγμές του. Είναι ένα βιβλίο που θα διαβάσω σίγουρα ξανά.

Αναζητήστε το στο Βιβλιοπωλείο Parga εδώ.

lasithiotakisa@sppmedia.com

Από το οπισθόφυλλο: Τρεις αδελφές πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Μια θηλυκή οικογένεια που δεν νιώθει οικογένεια. Μια μητέρα με ένα φοβερό μυστικό το οποίο μια ζωή προσπαθεί να κρύψει από τις κόρες της. Ένα ατύχημα θα αποκαλύψει το μυστικό και θα τις κάνει να βρουν τη δύναμη να αναμετρηθούν με το αιματηρό παρελθόν της οικογένειας, καθώς και με τις γυναικοκτονίες που τόσα χρόνια τις αντιμετώπιζαν σαν να μη συνέβαιναν. Ένα μυθιστόρημα όπου συμπλέκονται ο μαγικός ρεαλισμός, η έμφυλη συνείδηση, τα οικογενειακά μυστικά, κομμάτια της προσωπικής ιστορίας του συγγραφέα και οι γυναικοκτονίες.

Για τον συγγραφέα: Ο Λύο Καλοβυρνάς είναι ψυχοθεραπευτής (υπαρξιστική προσέγγιση), σύμβουλος σχέσεων (Emotionally Focused Therapy), συγγραφέας και μεταφραστής. Από το 2008 οργανώνει ψυχοθεραπευτικές ομάδες και εργαστήρια για γκέι άντρες, για τη σεξουαλικότητα, για τη γυναικεία σεξουαλική επιθυμία, καθώς και για τις διάφορες μορφές οικογενειακής κακοποίησης. Το 2012 οργάνωσε, πρώτη φορά στην Ελλάδα, βιωματικά εργαστήρια και ομάδες με θέμα την αμφιθυμία όσον αφορά τη μητρότητα και τις πιέσεις που ασκούνται στις γυναίκες να τεκνοποιήσουν. Έχει μεταφράσει περισσότερα από 50 βιβλία από τα αγγλικά και τα δανέζικα και έχει εκδώσει εννέα βιβλία μυθοπλασίας και μια μελέτη για την ομοφυλοφιλία και τους νέους τρόπους σεξουαλικής ύπαρξης. Βρες περισσότερες πληροφορίες για τον συγγραφέα και το έργο του εδώ.

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη: Τελευταία Ενημέρωση