ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Μικρά θαύματα στην κουζίνα

Αφού έχουμε απολαύσει το six course dinner στο Sentio, συζητάμε με τους δύο σεφ που το ετοίμασαν για τον γαστρονομικό χάρτη της πόλης.

Μιχάλης Μιχαηλίδης

Μιχάλης Μιχαηλίδης

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερα εστιατόρια εμφανίζονται στην πόλη, τόσο από παλιούς παίκτες της εστίασης όσο και από νέους, οι οποίοι είτε έχουν πάρει το βάπτισμα του πυρός από άλλα εστιατόρια στην Κύπρο είτε έχουν έρθει με όρεξη από σχολές μαγειρικής και άλλα πανεπιστήμια στο εξωτερικό. Ανάμεσά τους και μια φουρνιά από νεαρούς σεφ που με τη γνώση, την αισθητική και κυρίως τη δημιουργικότητά τους έχουν αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο την τέχνη της μαγειρικής αλλά και αυτό που ονομάζουμε υψηλή γαστρονομία.

Η ελληνική κουζίνα σαφώς έχει την τιμητική της τους τελευταίους μήνες (έρχονται κι άλλα εστιατόρια με ελληνικό dna), το comfort food έχει εδραιωθεί ως κουλτούρα, οι επιρροές από την ασιατική ήπειρο είναι εμφανείς σε πολλά μενού καλών εστιατορίων, ενώ και το fine dining με degustation menus έχει πάρει πολύ τα πάνω του τα τελευταία μερικά χρόνια. Σε σχέση με το τελευταίο, μάλιστα, ένα άλλο trend που άρχισε να κερδίζει χώρο, από την άποψη ότι τα πλείστα σχετικά dinner events τυγχάνουν μεγάλης ανταπόκρισης, είναι αυτό με τα four hands ή six hands dinners, με σημαντικούς σεφ από Κύπρο ή και εξωτερικό να μεγαλουργούν στην κουζίνα προτείνοντας tasting menus -όπως για παράδειγμα αυτά που γίνονται στο The Polo του Alasia Boutique Hotel από τον chef Chris Theofanous.

Απολαμβάνοντας λοιπόν το six course tasting menu στο Sentio, στη Λευκωσία, το οποίο ετοίμασαν από κοινού ο head chef του εστιατορίου, Ανδρέας Γιαγκουλλάς και ο Jack Yiannakou, σεφ του λεμεσιανού Bistrot 55, συζητάμε μαζί τους για το πόσο ωραίο φαγητό μπορούμε να γευτούμε πλέον στην πόλη, για το πόσες πολλές και διαφορετικές επιλογές υπάρχουν, για τη νέα γενιά των σεφ, αλλά και για τις ωραίες συνεργασίες που προκύπτουν, όπως καλή ώρα η δική τους που μας έφερε στο τραπέζι μερικά εξαιρετικά πιάτα όπως το Scallop Tartare, τα Cheese Pumpkin Agnolotti, ή το τέλεια μαγειρεμένο και άψογα σερβιρισμένο Iberico Pork.

Ο ενθουσιασμός των δύο σεφ, εκτός από το πρόσωπό τους βγαίνει και στα πιάτα τους!

Συζητώντας με τους δύο σεφ, οι ίδιοι φαίνεται να χαίρονται που οι πόλεις (η Λευκωσία για τον Ανδρέα και η Λεμεσό για τον Jack) αποκτούν συνεχώς νέα εστιατόρια, αφού ο ανταγωνισμός πάντα αποτελεί ένα κίνητρο για να βελτιωθείς και να κάνεις πράγματα που θα σε βοηθήσουν να ξεχωρίσεις.

Χαίρονται επίσης που οι επιλογές σε χώρους και κουζίνες ποικίλουν. Ενώ τέλος μιλάνε και για τη χαρά του να μοιράζεσαι την κουζίνα με έναν άλλο σεφ, δημιουργώντας από κοινού!

Μαζί τους χαιρόμαστε κι εμείς αφού δύο πολύ νεαροί σεφ αναγνωρίζουν τη σημασία της συνεργασίας και παρότι ο καθένας μέσα στην κουζίνα του κάνει θαύματα εντούτοις τολμούν να μοιραστούν τον πάγκο της κουζίνας, να φτιάξουν μαζί ένα μενού και να δώσουν στον κόσμο την ευκαιρία να απολαύσει γεύσεις και υφές που δεν έχει και τόσο συχνά την ευκαιρία να το κάνει.

Για την ιστορία να πούμε ότι για το event της Δευτέρας, το Sentio ήταν fully booked από την προηγούμενη Τρίτη, δηλαδή αμέσως μετά που ανακοινώθηκε.

Μιχάλης Μιχαηλίδης: Τελευταία Ενημέρωση