ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

H συγκλονιστική φιγούρα της μητέρας του Θανάση

Ο αγώνας της μητέρας του Θανάση, Ανδριανής Νικολάου για δικαίωση καθώς παλεύει επί 18 χρόνια για την αλήθεια.

Μαρία Καραμάνου

Η ιστορία του 26χρονου Θανάση είναι μια τραγική και συγκλονιστική ιστορία που ρίχνει φως σε ένα πρόβλημα που απασχολεί πολλές χώρες: τον εκφοβισμό και την παρενόχληση στο στρατό. Ο Θανάσης ήταν από τους πολλούς νέους που είχαν αναγκαστεί να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα στο στρατό.

Πριν τον θάνατό του, ο Θανάσης είχε γίνει στόχος παρενόχλησης και εκφοβισμού από άλλους εθνοφρουρούς στο ίδιο στρατόπεδο. Τις τελευταίες ημέρες πριν τον θάνατό του, είχε καταγγείλει τα γεγονότα στους ανώτερους αξιωματικούς, και ακόμα είχε φτάσει στο γραφείο του Επιτελάρχη μετά από παράπονα που είχε υποβάλει στον Διοικητή του.

Αντί να λάβει αντίδραση από τη στρατιωτική ιεραρχία, η κατάσταση επιδεινώθηκε, και την επόμενη μέρα βρέθηκε νεκρός. Την προηγούμενη νύχτα, είχε ετοιμάσει τα πράγματά του για την επόμενη μέρα ώστε να παρουσιαστεί στη μονάδα του. Αλλά, αντί να φτάσει εκεί, βρέθηκε νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας.

Photo By Kathimerini

Η ιατροδικαστική έρευνα που διεξήγαγε ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυρινός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του 26χρονου προήλθε από εσωτερικά τραύματα συνεπεία πτώσης από ύψος και δεν υπήρχαν ενδείξεις για εμπλοκή τρίτων προσώπων ή εγκληματική ενέργεια. Αυτό το πόρισμα, ωστόσο, ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο το 2008.

Η οικογένεια του Θανάση, που δεν πείστηκε ποτέ ότι ο θάνατός του ήταν αυτοκτονία, προσέφυγε στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταγγέλλοντας την Κυπριακή Δημοκρατία για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση. Η μητέρα του Θανάση, κα. Ανδριάνα Νικολάου, κατέθεσε ότι είχε ειδοποιήσει τους αξιωματικούς του στρατού για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε ο γιος της από τους ταραξίες της μονάδας του, αλλά δεν λάμβανε την ανάλογη προστασία.

Ο αγώνας του «σήμερα»

Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, συνεχίζεται η θανατική ανάκριση για τα αίτια θανάτου του 26χρονου εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου. Η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε χθες 27 του μήνα, καθώς η Εισαγγελία δεν υπέβαλε το πόρισμα των ποινικών ανακριτών με τα παραρτήματα του πορίσματος. Αναμένεται στη σημερινή διαδικασία να συνεχιστεί η ανάκριση του κ. Σάββα Μάτσα και έπειτα θα ακολουθήσει η αντεξέτασή του. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διαδικασίας, ο κ. Μάτσας προέβη σε αποκαλυπτικές πληροφορίες σχετικά με το bullying που υφίστατο ο Θανάσης Νικολάου στο στρατόπεδο όπου υπηρετούσε.

Η συγκλονιστική φιγούρα της μητέρας του Θανάση, κ. Ανδριανής Νικολάου

Η Ανδριανή Νικολάου αντιμετωπίζει έναν αγώνα που υπερβαίνει τα όρια της ανθρώπινης αντοχής και αφοσίωσης. Εδώ και 18 χρόνια, πολεμάει με δικαστικά συστήματα, εισαγγελείς, αστυνομία και ιατροδικαστές, αποσκοπώντας στο να αποδείξει ότι ο γιος της, ο Θανάσης, δεν αυτοκτόνησε. Πέρα από την ανυπόφορη απώλεια του παιδιού της, πρέπει να αντιμετωπίσει και την άγνοια και την αντίσταση ενός συστήματος που προσπαθεί να την πείσει για μια «αλήθεια» που δεν μπορεί να αποδεχθεί. Ο αγώνας της είναι μια συνεχής μάχη για δικαιοσύνη και αλήθεια. 


Photo By Kathimerini

Η Ανδριανή, παρά την έλλειψη στήριξης και την επίμονη αντίσταση που αντιμετώπισε από το σύστημα, δεν έχασε ποτέ την αφοσίωσή της για την αλήθεια. Η αγώνας της, που διήρκεσε 17 χρόνια, οδήγησε στην αναγνώριση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι ο Θανάσης δολοφονήθηκε. Παρόλα αυτά, η παραδοχή αυτή δεν έφερε τη δικαιοσύνη που αξίζει. Οι δράστες και οι συνένοχοί τους παραμένουν ατιμώρητοι, με τον Γενικό Εισαγγελέα να αρνείται να διατάξει ποινικές διώξεις, παρά τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο πόρισμα των ποινικών ανακριτών. 

Η ίδια είχε δηλώσει, «Η υπομονή έχει και τα όριά της. Η Πολιτεία έπρεπε να είναι από την αρχή δίπλα μας και να μας στηρίξει, εφόσον το παιδί μας ήταν στον στρατό και υπηρετούσε την Κυπριακή Δημοκρατία. Αντί να μας υποστηρίξει και να μας συμπαρασταθεί, μας πολεμούσε. Δεκαεφτά ολόκληρα χρόνια μας καταπίεζαν να δεχτούμε ότι το παιδί μας ήταν αυτόχειρας. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε αυτά που έκαναν τόσα χρόνια. Έχει δύο χρόνια τώρα που έγινε η εκταφή, κανένα δεν έχουν συλλάβει, κανένα δεν έχουν τιμωρήσει και μας ταλαιπωρούν και ροκανίζουν τον χρόνο συνεχώς. Είναι απαράδεκτο».

Photo By Kathimerini

Και συνέχισε, «Έρευνες, πορίσματα, όλα αυτά μας έχουν σκοτώσει, η υπομονή έχει και τα όριά της, λυπούμαι πάρα πολύ. Μπορεί να κάνουν ό,τι μπορούν τώρα, δεν τους βρίσκω κανένα λάθος, όμως θα πρέπει να αποδώσουν και ευθύνες σ’ αυτούς που έπρεπε να τα κάνουν από την αρχή και δεν τα έκαναν. Όσο δεν αποδίδονται ευθύνες και δεν συλλαμβάνεται κανένας δεν δικαιώνεται ο Θανάσης. Επειδή γνωρίζουν ποιοι το έκαναν. Αν δεν γνώριζαν, θα έψαχναν να τους βρουν». 

Ο ρατσισμός και η βία προς τον Θανάση Νικολάου

Ο Θανάσης βίωνε έναν ιδιότυπο ρατσισμό μέσα στο στρατόπεδο λόγω πολλών παραγόντων. Η ομιλία του, η ηλικία του, καθώς και το πτυχίο του, όλα αυτά έκαναν τους άλλους στρατιώτες να τον θεωρούν διαφορετικό. Η επονομαζόμενη «πειρατεία» στα παρατσούκλια αποτελεί έναν ακόμη τρόπο διαχωρισμού και εξουθένωσης. Παρότι είχε προσαρμοστεί στη διαφορετική νοοτροπία της Αυστραλίας, στο στρατόπεδο ένιωθε ξένος και αντιμετώπιζε συνεχή μπούλινγκ. Η αντιμετώπιση αυτή αποτελεί ένα παράδειγμα της ανάγκης για περισσότερη ευαισθησία και ανοχή στον στρατιωτικό χώρο και σε κάθε κοινότητα γενικότερα. Λόγω της Αυστραλίας είχε πάρει το παρατσούκλι «καγκουρό».

Photo By Kathimerini

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS