ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Κάρολος και Εφραίμ: Γιατί έχουν στενές σχέσεις;

Η πραγματική ιστορία πίσω από τις κατηγορίες των Βρετανών ότι «είναι κρυφά ελληνορθόδοξος».

Μαρία Καραμάνου

Ο Πρίγκιπας Κάρολος, αφού βίωσε μια σειρά από προσωπικές και οικογενειακές δυσκολίες, βρήκε καταφύγιο και ηρεμία στο Άγιον Όρος το 1997, μετά τον θάνατο της πρώην συζύγου του, της Πριγκίπισσας Diana. Η απομόνωση και η συγκέντρωση σε ένα τόσο ιερό και πνευματικό μέρος ήταν μία μεγάλη ευκαιρία για εκείνον να αναζητήσει εσωτερική γαλήνη.

Η σχέση του Κάρολου με την Ελλάδα και το Άγιον Όρος είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η προσωπική επίσκεψη του Κάρολου στον τόπο αυτό αναδεικνύει τη σημασία που δίνει στην πνευματική του ζωή και στην ανάγκη για πνευματική αναζήτηση και εσωτερική ευημερία, ανεξαρτήτως της θρησκευτικής του πίστης. Η προσευχή του Κάρολου προς τον γέροντα της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ στο πλαίσιο της πάλης του με τον καρκίνο αποδεικνύει τη βαθιά του πίστη και τη στήριξή του στην πνευματική δύναμη και την προσευχή ως πηγή δύναμης και ελπίδας σε περιόδους δυσκολιών.

Οι δράσεις του για την προστασία και ευημερία των μοναστηριών

Ο Πρίγκιπας Κάρολος δεν αναζητά μόνο ηρεμία και πνευματική ανανέωση στο Άγιον Όρος, αλλά επίσης συμβάλλει ενεργά στην προστασία και την ανάπτυξη του μοναστηριακού και πολιτιστικού πλούτου αυτής της περιοχής μέσω του ταλέντου του στη ζωγραφική και μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών και δράσεων.

Η δημιουργία της υδατογραφίας «Monastery Building at Vatopedi» και η συμμετοχή του σε δημοπρασίες για τη χρηματοδότηση δράσεων αναστήλωσης μοναστηριών αναδεικνύουν τον πολυδιάστατο ρόλο του ως προστάτη και υποστηρικτή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Άγιου Όρους. Η πρωτοβουλία του να δημιουργήσει τον σύλλογο «Φίλοι του Αγίου Ορους» και να συμβάλει στη συγκέντρωση χρημάτων για την αναστήλωση καμένων μοναστηριών αναδεικνύει την αληθινή αφοσίωσή του στην προστασία και την προώθηση του πνευματικού και πολιτιστικού κεφαλαίου του τόπου.

Η καθημερινότητα του στο Βατοπέδι σε ένα κελί 30 τ.μ.

Η περιγραφή της καθημερινότητας του Πρίγκιπα Κάρολου στο Βατοπέδι αποτυπώνει μια εικόνα ταπεινής αφοσίωσης και πνευματικής αναζήτησης. Η επιλογή του να μείνει σε ένα απλό κελί, με μόλις τις βασικές ανέσεις και χωρίς πολυτέλειες, αντικατοπτρίζει την επιθυμία του να ζήσει μια εμβαθυμένη εμπειρία απλότητας και συνειδητοποίησης.

Η συμμόρφωσή του στο πρόγραμμα των μοναχών, με την προσευχή και τη συμμετοχή στις δραστηριότητες της μονής, αναδεικνύει την ευθύνη και τον σεβασμό προς την πνευματική κοινότητα του τόπου. Στο κελί του στο Άγιον Όρος, εκτός από το προσωπικό μπάνιο που αποτελούσε τη μοναδική του πολυτέλεια, ο Κάρολος διέθετε μόνο τα βασικά αντικείμενα που υπήρχαν και στα υπόλοιπα κελιά των μοναχών. Ένα απλό κρεβάτι, εικόνες, μια Καινή Διαθήκη. Μάλιστα, ο ίδιος είχε δηλώσει, «Είμαι από εκείνους τους ανθρώπους που ψάχνουν, ενδιαφέρομαι να ακολουθήσω ένα μονοπάτι που θα μπορέσω να το βρω περνώντας από θάμνους».

Οι συχνές επισκέψεις του στο Άγιον Όρος μετά το 2000

Με την πάροδο των ετών οι επισκέψεις του Κάρολου στο Άγιον Όρος έγιναν πιο συχνές. Αν και προσπαθούσε να διατηρήσει χαμηλούς τόνους και να υποστηρίξει ότι οι επισκέψεις του ήταν καθαρά προσωπικές και όχι επίσημες, η παρουσία του δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. Πάντοτε, οι ελληνικοί αξιωματούχοι προσπαθούσαν να τον προσεγγίσουν, αλλά ο ίδιος τους απέφευγε ευγενικά.

Συμμετείχε σε δοξολογίες στο Πρωτάτο των Καρυών, προσκυνούσε την εικόνα του «Αξιον Εστί», επισκεπτόταν τους θησαυρούς και τα κειμήλια των Καρυών και άλλων μοναχικών κοινοτήτων, και συνομιλούσε για ώρες με τους μοναχούς της Σίμωνος Πέτρας ή του Βατοπεδίου.

Ειδικά με τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ, διατηρούσε μια ξεχωριστή σχέση. Παρά τις φήμες που διέρρευσαν, οι οποίες υποστήριζαν ότι αναζητούσε πνευματικές συμβουλές και ότι είχε «δεσμευτεί πνευματικά» στην Ορθοδοξία ενώπιον του Εφραίμ μετά τον θάνατο της Diana. Ο βασιλιάς Κάρολος συνήθως αρνείτο όλες τις φήμες που είχαν βγει στη δημοσιότητα. 

Οι συχνές επισκέψεις του Πρίγκιπα Κάρολου στο Άγιον Όρος, συμπεριλαμβανομένων και των ταξιδιών του Εφραίμ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο Κάρολος διαθέτει μια αίθουσα γεμάτη με σπάνιες βυζαντινές εικόνες, προκαλούσαν συνεχώς συζητήσεις και θεωρίες συνωμοσίας στους πολίτες. Το Παλάτι επιχείρησε να διαψεύσει αυτές τις φήμες και τις συζητήσεις λέγοντας, «Ο Κάρολος πηγαίνει εκεί ως ιδιώτης, όχι με την επίσημη ιδιότητά του ως πρίγκιπας της Ουαλίας» και ότι «οι επισκέψεις γίνονται αυστηρά στον προσωπικό του χρόνο, γι’ αυτό δεν ανακοινώνονται λεπτομέρειες - και αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι έχει ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική και την πνευματικότητα του όρους Αθως».

Οι συζητήσεις που αναφέρουν ότι ο Πρίγκιπας Κάρολος είχε ασπαστεί κρυφά την ορθόδοξη πίστη θα μπορούσαν πράγματι να προκαλέσουν μεγάλη αναταραχή, ειδικά δεδομένου ότι ανέμενε την άνοδό του στον θρόνο και την κεφαλή της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Η πιθανότητα ενός μελλοντικού βασιλιά να έχει αλλάξει τη θρησκεία του ή να εκδηλώσει προτίμηση προς μια διαφορετική θρησκευτική κοινότητα θα μπορούσε να προκαλέσει αντιδράσεις και αμφιβολίες στον λαό και τους αξιωματούχους της εκκλησίας.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι θεώρησαν ότι ο Κάρολος είχε πάντα στον νου του να μείνει στην Ιστορία ως ο άνθρωπος που θα διόρθωνε το Σχίσμα των Εκκλησιών, δηλαδή την διαίρεση μεταξύ της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας. Μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να έχει μεγάλη ιστορική και θρησκευτική σημασία και να αποτελούσε μια από τις μεγαλύτερες κληρονομιές του. Παρ' όλα αυτά, οι πληροφορίες αυτές παραμένουν στο πεδίο της υπόθεσης και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να επιβεβαιωθούν ή να απορριφθούν με βεβαιότητα. 

Οι αντιδράσεις των πολιτών περιλαμβάνουν δηλώσεις όπως, «Ο Κάρολος είναι κρυφά ελληνορθόδοξος, όπως και ο πατέρας του».

Ο καρκίνος και η έντονη πίστη του

Ο 75χρονος Κάρολος έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την ανακοίνωση της διάγνωσής του με καρκίνο, περπατώντας μαζί με την Καμίλα προς τον ναό της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής στη βασιλική εξοχική κατοικία του Σάντριγχαμ, στη νότια Αγγλία.

Ο Βρετανός μονάρχης θα απέχει από τα δημόσια καθήκοντά του κατά τη διάρκεια της θεραπείας του για τον καρκίνο. Αυτό σημαίνει ότι θα αντικαθίσταται από τον γιο του, πρίγκιπα William, σε δημόσιες εμφανίσεις και δραστηριότητες.

Παρά τις συζητήσεις που κυκλοφορούν ότι ο Κάρολος είναι κρυφός ορθόδοξος, εκείνος εξηγεί ότι είναι περισσότερο υπερασπιστής της πίστης γενικά, παρά οποιασδήποτε συγκεκριμένης θρησκευτικής παράδοσης. Αυτό δείχνει την προσωπική του προσέγγιση προς το θέμα της θρησκείας, αντί να περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο θρησκευτικό πλαίσιο.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS