ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Long Covid: Το παράξενο σύμπτωμα που ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Μαρία Σάββα

Τα τελευταία τρία χρόνια όλοι μάς έχουν νοσήσει τουλάχιστο μία φορά από covid και να και τα συμπτώματα όμως είναι γνωστό υποχωρούν μετά από μερικές μέρες ή μετά από βδομάδες, κάποιοι έχουν πιο επίμονα συμπτώματα, τα οποία είναι μακροχρόνια και γνωστά ως σύνδρομο long Covid.

Τα εν λόγω συμπτώματα περιλαμβάνουν υπερβολική κόπωση, απώλεια όσφρησης, μυϊκούς πόνους και δύσπνοια, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις σημειώνονται προβλήματα μνήμης, πόνους στο στήθος, αϋπνία, ταχυπαλμία, ζάλη, πόνο στις αρθρώσεις, κατάθλιψη και άγχος. Τώρα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο σύμπτωμα που εμφάνισε 33χρονος άνδρας στη Βρετανία.

Πιο συγκεκριμένα, τα πόδια του 33χρονου άντρα μελάνιασαν ξαφνικά, και το μελάνιασμα παρέμεινε για έξι μήνες. Κάθε φορά που στεκόταν όρθιος, τα ένιωθε σταδιακά να γίνονται πιο βαριά και αισθανόταν μυρμήγκιασμα και φαγούρα. Μερικές φορές, εμφανιζόταν και ένα εξάνθημα στα πόδια του, αλλά τα συμπτώματα εξαφανίζονταν όταν ξάπλωνε.

Αυτό περιγράφεται ως «ακροκυάνωση» και «πρόκειται για μια εντυπωσιακή περίπτωση ακροκυάνωσης ενός ασθενούς που δεν το είχε εμφανίσει πριν περάσει Covid», δήλωσε στη Metro ο Μανόι Σιβάν, αναπληρωτής κλινικός καθηγητής και επίτιμος σύμβουλος στην ιατρική αποκατάστασης του Πανεπιστημίου του Λιντς.

«Οι ασθενείς που περνούν κάτι τέτοιο μπορεί να μη γνωρίζουν ότι μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα long Covid και να ανησυχήσουν. Ταυτόχρονα, κι οι γιατροί μπορεί να μη γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ ακροκυάνωσης και long Covid. Πρέπει να διασφαλίσουμε να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τη δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος στη long Covid, έτσι ώστε οι γιατροί να έχουν τα εργαλεία που χρειάζονται για την κατάλληλη διαχείριση των ασθενών», είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS