ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Όσκαρ:Το σκάνδαλο της ληστείας των 55 αγαλματιδίων

Ένα από τα σημαντικότερα λάθη που σημάδεψε βαθιά την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Μαρία Καραμάνου

Η κλοπή των Oscar από την Αμερικανική Ακαδημία τον Μάρτιο του 2000 αποτελεί ένα σκοτεινό κεφάλαιο στην ιστορία της μεγαλύτερης κινηματογραφικής γιορτής. Η αντίδραση του κοινού και η φρενίτιδα που προκλήθηκε στα μέσα ενημέρωσης αναμείχθηκαν με τον πανικό που επικράτησε στους διοργανωτές της τελετής μέσα στις επόμενες 24 ώρες μετά την κλοπή.

Σύμφωνα με την αναφορά του ξένου Τύπου της εποχής, οι 55 χρυσές αγαλματίδια των Oscar κλάπηκαν από μια αποβάθρα φόρτωσης σε προάστιο της Καλιφόρνιας. Η εταιρεία R.S. Owens, υπεύθυνη για την κατασκευή των αγαλματιδίων από το 1982, βρέθηκε να αντιμετωπίζει το επείγον καθήκον να δημιουργήσει μια νέα παρτίδα χρυσών αγαλμάτων για την τελετή των Όσκαρ. Αυτό ανάγκασε περισσότερους από 20 εργάτες να εργαστούν νυχθημερόν προκειμένου να αντικατασταθούν έγκαιρα τα κλοπιμαία, δίνοντας ένα νέο νόημα στην έννοια της τελετής.

Η ανακάλυψη του Willie Fulgear, ενός ρακοσυλλέκτη από το Los Angeles, μόλις μια εβδομάδα μετά τη μεγάλη κλοπή των Oscar, ήταν μια τρομερή ανατριχιαστική στιγμή. Καθώς αναζητούσε τους θησαυρούς του σε κάδους απορριμμάτων πίσω από ένα σούπερ μάρκετ, αντίκρισε έναν πραγματικό θησαυρό: 52 από τα 55 κλεμμένα Oscar βρέθηκαν πεταμένα εκεί.

Η μεταφορική εταιρεία Roadway Express, υπεύθυνη για τη μεταφορά των αγαλματιδίων, αναγνώρισε τη σημαντική συνεισφορά του Fulgear και του απένειμε μια επιταγή ύψους 50.000 δολαρίων. Επιπλέον, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου του παραχώρησε δύο εισιτήρια για την τελετή, αναγνωρίζοντας τη σημαντική του συμβολή.

Η 72η απονομή των Όσκαρ ολοκληρώθηκε επιτυχώς, με τους υποψηφίους να λαμβάνουν τα βραβεία τους χωρίς περαιτέρω σχόλια σχετικά με το περιστατικό. Μετά από λίγους μήνες, δύο υπάλληλοι της εταιρείας μεταφορών συνελήφθησαν και τιμωρήθηκαν με μερικούς μήνες φυλάκισης για τη ληστεία. Τρία χρόνια αργότερα, ένα ακόμα χρυσό αγαλματίδιο εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια μιας έρευνας για ναρκωτικά στο Μαϊάμι. Τα τελευταία δύο αγάλματα παραμένουν άφαντα μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας κατασκευής των αγαλματιδίων, 17 χρόνια μετά το περιστατικό, τα Όσκαρ που κλάπηκαν το 2000 ήταν τα βραβεία της επόμενης χρονιάς. Αυτό συνέβη λόγω του πρωτοκόλλου της εταιρείας, το οποίο απαγόρευε τη διακίνησή τους προτού παραδοθούν ασφαλώς και έγκαιρα στην τελετή απονομής των βραβείων.

Η χρονιά του 2000 ήταν πολύ σημαντική. Καθώς πλησίαζαν τα 72α βραβεία Όσκαρ, ο Billy Crystal έμελλε για άλλη μια φορά να καθοδηγήσει το κοινό κατά τη διάρκεια της βραδιάς ως οικοδεσπότης, και η ταινία «American Beauty» ετοιμαζόταν να κερδίσει την Καλύτερη Ταινία. Ωστόσο, πολλές άλλες σπουδαίες ταινίες ήταν επίσης έτοιμες να βγουν στην κούρσα των βραβείων. Φυσικά, το «The Sixth Sense» ήταν το φαβορί για πολλούς, με ένα αξιοπρεπές σωρό υποψηφιοτήτων να πετάγονται στο δρόμο του. Το «Green Mile» έκανε επίσης θόρυβο. Μην ξεχνάτε τον Ρίτσαρντ Φάρνσγουορθ που προτάθηκε για την ερμηνεία του ως Άλβιν Στρέιτ στο «The Straight Story». Όλα αυτά χωρίς να αναφέρουμε τα κλασικά όπως «The Matrix», «Tarzan», «Boys Don't Cry», «Girl», «Interrupted» και άλλα.

Αυτή η δοκιμασία ήταν μια πραγματική τραγωδία για την Ακαδημία Κινηματογράφου και, όπως ήταν κατανοητό, άλλαξε τα πράγματα σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο με τον οποίο θα προετοιμάζονταν για τα βραβεία κάθε έτους. Πλέον, τα βραβεία παραδίδονται με αεροπλάνο αντί για φορτηγό, με τις αποστολές να φυλάσσονται από ένοπλη ασφάλεια. Η Ακαδημία μάλιστα διέκοψε τις σχέσεις με τον R.S. Η Owens, την εταιρεία που κατασκεύαζε τα αγάλματα μετά από αυτό το περιστατικό, και μεταπήδησε στη συνεργασία με το Polich Tallix Fine Art Foundry. Με αυτή την οργάνωση, η διαδικασία κατασκευής 50 αγαλμάτων διαρκεί τρεις μήνες. 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS