ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Όταν οι οικογενειακές στιγμές μετατρέπονται σε αριθμούς και likes

Δέσποινα Άσπρου

Βρισκόμαστε στο 2019 και είτε το θέλουμε, είτε όχι, τα social media είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Μην ανησυχείτε, δεν σκοπεύω να κάνω ιστορική αναδρομή, ούτε πρόκειται να ασχοληθώ με τα υπέρ και τα κατά της τεχνολογίας. Θα ήθελα απλώς να αναφερθώ σε μια πραγματικότητα που καθημερινώς όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι και προσωπικά, ουκ ολίγες φορές με έχει προβληματίσει. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και θα καταλάβετε τι εννοώ.

Ρίχνοντας μια ματιά στα feed του instagram, όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με χαρούμενες οικογενειακές στιγμές. Μανούλες ποζάρουν με τα νεογέννητά τους, μπαμπάδες κρατάνε περήφανοι στους ώμους τα παιδάκια τους, θείοι μας δείχνουν με χαρά τα ανηψάκια τους και πάει λέγοντας...  και ενώ αυτό με μια πρώτη ματιά είναι αρκετά γλυκό, αν το δεις λίγο διαφορετικά και με περισσότερο σκεπτικισμό είναι μια κατάσταση που πρέπει να μας ανησυχήσει.

Γιατί το λέω αυτό; Πριν το απαντήσω, θα σου κάνω μια ερώτηση. "Πόσο γλυκό είναι να "χρησιμοποιείς" τα παιδιά σου για να "δείξεις" ότι είσαι ευτυχισμένος και πόσο "σωστό" είναι να μετράς τα likes που έχουν αποσπάσει οι συγκεκριμένες φωτογραφίες;". Δηλαδή αν "κερδίσεις" 1000 likes είστε μια ευτυχισμένη οικογένεια, ενώ αν αποσπάσεις 10 είστε μια αποτυχημένη; Δεν νομίζω ότι πάει έτσι το πράγμα, ούτε βέβαια πιστεύω ότι οι οικογενειακές στιγμές μετριούνται σε αριθμούς.  

 Και εκτός από αυτό, αλήθεια ρώτησες ποτέ τα ανήλικα παιδιά σου -και όχι, δεν εννοώ τα 16χρονα, αλλά τα πιο μικρά, αν θέλουν να γίνονται viral στα social media; Δεν νομίζω... και ακόμη και αν το έκανες, δεν πιστεύω ότι είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται την όλη κατάσταση, ούτε σαφώς και τους κατάλληλους ορισμούς.

Πού θέλω να καταλήξω και γιατί τα λέω αυτά; Στο ότι οι οικογενειακές στιγμές είναι κάτι ιδιωτικό. Είτε ανήκεις στην showbiz, είτε και όχι, πιστεύω ότι κάποια πράγματα πρέπει να τα κρατάς για τον εαυτό σου. Ακόμη και αν επιδιώκεις να αποκτήσεις τα "15 λεπτά" - ή καλύτεα στον διαδικτυακό κόσμο "15 δεφτερόλεπτα"- φήμης, κάνε το μόνος/η σου, οτιδήποτε άλλο είναι "εκτός". Το να δείχνεις διαρκώς τις χλιδάτες διακοπές με τον σύζυγό σου, το εντυπωσιακό outfit της κορούλας σου, τα πανάκριβα παιχνίδια που αγόρασες στο αγοράκι σου, για εμένα είναι περιττό. Η ευτυχία είναι στιγμές και αυτές τις στιγμές -αν είναι αληθινές- πρέπει να τις ζεις και να τις φωτογραφίζεις στο μυαλό, όχι μέσα από την οθόνη του κινητού, μιας και ο πραγματικός χρόνος ποτέ δεν "παγώνει"  και η αξία ενός παιδικού χαμόγελου, δεν είναι αυτή σε μια εικονα. 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS