ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2021

Το σύνθημα για την αναγνώριση της σημαντικότητας που μπορεί να αποτελεί η υγεία μας σε καθοριστικό βαθμό.

Κάθε χρόνο από τις 7 Απριλίου 1948 γιορτάζεται Παγκόσμια η Ημέρα Υγείας, φέτος δεν θα μπορούσε παρά να γίνει καθοριστική για την «αλλαγή» και την πίστη στην επιστήμη μέσα στον κλοιό που ζούμε όλοι, την πανδημία του κορωνοϊού.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι «Μαζί μπορούμε να φτάσουμε σε έναν πιο δίκαιο και υγιέστερο κόσμο» και δεν θα μπορούσε παρά να αφορά την εξάλειψη της ανισότητας στον τομέα της υγείας, με στόχο την επίτευξη καλύτερης υγείας για όλους ανεξαρτήτου φυλής, καταγωγής και κοινωνικής τάξης. Το ζητούμενο είναι όλα τα κράτη του ΟΗΕ να εφαρμόσουν το σχέδιο Καθολικής Κάλυψης Υγείας μέχρι το 2030.

Αυτό θα πρέπει να γίνει και το σύνθημα για την αναγνώριση της σημαντικότητας που μπορεί να αποτελεί η υγεία μας σε καθοριστικό βαθμό, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε το πόσο ευάλωτη μπορεί να γίνει από το πουθενά.

Η πανδημία θα πρέπει να θυμίσει σε όλους μας ότι η υγεία δεν αποτελεί μονόπλευρο παράγοντα αλλά ένα συνονθύλευμα καταστάσεων που εγείρουν σημαντικά θέματα προς συζήτηση. Ένα από αυτά που θα ήταν ιδανικό να δοθεί προτεραιότητα είναι και αυτό της ψυχικής υγείας αφού πλέον όλοι θελημένα ή όχι αντιληφθήκαμε με τον πιο σκληρό τρόπο την αξία που έχει στις καθημερινές μας λειτουργίες.

Κάποια από τα στατιστικά στοιχεία που μοιράζεται μαζί μας ο ΠΟΥ αναφορικά με την Παγκόσμια Υγεία:

• Τουλάχιστον το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να μην έχει πλήρη κάλυψη βασικών υπηρεσιών υγείας.

• Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ωθούνται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (που ορίζεται ότι ζουν με 1,90 δολάρια ή λιγότερο την ημέρα) επειδή πρέπει να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.

• 40.5 εκατ. θάνατοι οφείλονται σε μη μεταδοτικές ασθένειες (το 71% παγκοσμίως)

• 800.000 αυτοκτονίες σημειώνονται κάθε χρόνο στον κόσμο (ένας θάνατος κάθε 40 δευτερόλεπτα).

Το μόνο σίγουρο είναι ότι εμείς αν θέλουμε να ονομαζόμαστε Υγιής κοινωνία θα πρέπει να μάθουμε όχι μόνο να βάζουμε σαν προτεραιότητα της κατευθυντήριες γραμμές που μας παρέχει ο ΠΟΥ αλλά και να αξιοποιήσουμε την γνώση που μας παρέχουν τα ερευνητικά δεδομένα υπέρ της αναγκαιότητας της ψυχικής υγείας.

Ας ευχηθούμε ότι η επόμενη, θα μας βρει όλους υγιείς τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS