ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Καφέ αρκούδες: Πεθαίνουν από την ασιτία λόγω έλλειψης σολομού

Η κλιματική κρίση απειλεί τις αρκούδες στην Ιαπωνία.

Μαρία Καραμάνου

Στην Ιαπωνία, οι αρχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού λόγω της σταδιακής μείωσης του πληθυσμού των καφέ αρκούδων στη χώρα. Η ασιτία αποτελεί τον κύριο λόγο και αυτό αναδεικνύεται από το γεγονός ότι 8 στις 10 νεογέννητες αρκούδες σε μια απομακρυσμένη περιοχή της βόρειας Ιαπωνίας πέθαναν λόγω έλλειψης σολομού. Οι επιστήμονες αποδίδουν αυτούς τους θανάτους στην αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας, η οποία συνδέεται με την κλιματική αλλαγή.

Οι συγκεκριμένοι θάνατοι σημειώθηκαν στη χερσόνησο Shiretoko του Hokkaido, μια περιοχή που αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Εκεί ζουν περίπου 500 καφέ αρκούδες, αλλά η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει αρνητικά τη διαθεσιμότητα της κύριας τροφικής πηγής τους, τον ροζ σολομό.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι στην Ιαπωνία εκφράζουν βαθύ προβληματισμό μετά τον εντοπισμό ενός καφέ αρκούδας που αναζητούσε απεγνωσμένα τροφή στην ανατολική ακτή της χερσονήσου. Ο οδηγός του τουριστικού σκάφους περιέγραψε ότι ορισμένες αρκούδες έχουν αδυνατίσει σοβαρά, καθώς τα ποτάμια δεν έχουν αρκετά ψάρια όπως πέρυσι.

Η ανησυχία αφορά τον ροζ σολομό που ζει σε ποτάμια στο Hokkaido και περνά τον χειμώνα στη θάλασσα πριν επιστρέψει στα ρυάκια στο Shiretoko μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου για να προχωρήσει στην αναπαραγωγή. Οι καφέ αρκούδες συνήθως βασίζονται στην άφιξη του σολομού στα ύδατά τους για την τροφή τους, αλλά τώρα αναγκάζονται να κολυμπήσουν στη θάλασσα εξαιτίας της έλλειψης ψαριών στα ποτάμια.

Οι ειδικοί ανησυχούν για τη θερμοκρασία της θάλασσας στην περιοχή του Hokkaido. Οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι η θερμοκρασία παραμένει υψηλή, περίπου 20 βαθμούς Κελσίου ή και περισσότερο, από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο. Αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες είναι υπερβολικά υψηλές για την εποχή και επηρεάζουν αρνητικά τον ροζ σολομό, καθώς διαταράσσουν τα συνηθισμένα πρότυπα μετακίνησής του.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Hokkaido προειδοποιούν ότι εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, η θερμοκρασία της θάλασσας γύρω από το νησί θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, κατά περίπου 10 βαθμούς Κελσίου, έως τη δεκαετία του 2090 σε σύγκριση με τα επίπεδα της δεκαετίας του 1980.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη σολομού, που αποτελεί σημαντικό μέρος της διατροφής των καφέ αρκουδών, μαζί με την κακή συγκομιδή βελανιδιών. Τα μικρά αρκουδάκια πληγώνονται από αυτές τις συνθήκες, και υπολογίζεται ότι το 70% έως 80% των νεογνών αρκουδών που γεννήθηκαν φέτος έχουν πεθάνει. Η κατάσταση είναι πραγματικά ανησυχητική.

Επιπλέον, λόγω της έλλειψης βελανιδιών, οι αρκούδες βρίσκονται σε αναγκαστική αναζήτηση τροφής και εισβάλλουν σε περιοχές όπου ζουν άνθρωποι. Αυτό έχει οδηγήσει σε αυξημένες περιπτώσεις επιθέσεων αρκούδων σε ανθρώπους.

Το 2022, συνολικά 1.056 καφέ αρκούδες πιάστηκαν και εκτελέστηκαν στο Hokkaido. Αυτός ο αριθμός είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί και για πρώτη φορά υπερβαίνει τις 1.000 αρκούδες. Από αυτές, 999 αρκούδες εκτελέστηκαν είτε για προληπτικούς λόγους για την αποφυγή ζημιών στη γεωργία είτε γιατί θεωρήθηκαν απειλή για τους κατοίκους της περιοχής.

Επιπλέον, υπήρξαν 14 περιστατικά τραυματισμού ή θανάτου ανθρώπων λόγω επίθεσης από αρκούδες, καθώς και σημαντικές ζημιές στη γεωργία, εκτιμώντας το κόστος σε πάνω από 1.600.000 ευρώ.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS